Ολιστική θεραπεία
Μια φράση που χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, χωρίς πολλές φορές να είναι κατανοητό το τι ακριβώς σημαίνει. Σημαίνει το ίδιο για όλους; Γιατί είναι τόσο σημαντική η ολιστική θεραπευτική προσέγγιση; Μπορεί πραγματικά να βοηθήσει εμάς και τα ζώα μας να απαλλαγούμε από ασθένειες και άλλα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν και να συμβάλλουν στην προώθηση της ευζωίας μας;
Η φράση ολιστική θεραπεία αποτελείται απο τις λέξεις "ολιστικός" και "θεραπεία"
Η έννοια «ολιστικός»
Ας ξεκινήσουμε με την έννοια του ολιστικού. Σύμφωνα με το Wikipedia, ολιστικός σημαίνει «που αφορά στην περιγραφή ή αντιμετώπιση ενός ζητήματος από όλες τις πλευρές». Στην περίπτωση του ατόμου, η ολιστική προσέγγιση περιλαμβάνει όχι μόνο το σώμα αλλά και τον ψυχισμό/συναισθήματα, τις νοητικές μας διαδικασίες και το πνεύμα μας, ή τις πνευματικές μας αναζητήσεις. Τα επίπεδα αυτά (και φυσικά πολύ περισσότερα υποεπίπεδα και υποομάδες αυτών), συντελούν στην ύπαρξη του κάθε ατόμου. Το υλικό ή σωματικό επίπεδο περιλαμβάνει ό,τι βλέπουμε με τα μάτια μας, αγγίζουμε με τα δάχτυλά μας, μυρίζουμε με τη μύτη μας, ακούμε με τα αυτιά μας και λέμε με τη γλώσσα μας. Το άτομό μας, όμως, αποτελείται και από ό,τι αισθανόμαστε (κάτι που συνήθως τοποθετούμε στο χώρο της καρδιάς), ό,τι σκεφτόμαστε (το οποίο πολλές φορές εξισώνουμε με τις διαδικασίες του εγκεφάλου μας) και ό,τι συνειδητοποιούμε σε πνευματικό επίπεδο. Το πνευματικό είναι ένα ενεργειακό επίπεδο και ίσως το μόνο που δεν είναι χειροπιαστό, συνεπώς και παλαιότερα δεν ήταν αποδεκτό από όλους. Στην εποχή, όμως, της κβαντικής φυσικής, με επιστήμονες όπως ο Einstein που παρουσίασε την ύλη ως καθαρή ενέργεια, ακόμα και ενεργειακά σώματα αποδεικνύονται. Για παράδειγμα, η αύρα του ατόμου επιστημονικά πλέον καταγράφεται και φωτογραφίζεται. Συνεπώς, η ενέργεια και το πνεύμα έχουν αναγνωριστεί και επιστημονικά ως υπάρχοντα και πολύ σημαντικά, αναπόσπαστα κομμάτια της εξατομικευμένης μας ύπαρξης.
Η έννοια «θεραπεία»
Ας περάσουμε τώρα στο κομμάτι της θεραπείας. Το Wikipedia περιγράφει τη θεραπεία ως «άμεσες ή έμμεσες παρεμβατικές διαδικασίες προς βελτίωση ενός προβλήματος υγείας, συνήθως μετά από μία διάγνωση. Αυτό μπορεί να σημαίνει πλήρη αποκατάσταση, μερική αποκατάσταση, είτε διάφορους βαθμούς διαχειρισιμότητας εάν δεν επιτευχθεί αποκατάσταση». Η θεραπεία δεν αποσκοπεί μόνο στην ίαση και αποκατάσταση τυχών σωματικών προβλημάτων αλλά και στη διατήρηση μιας υψηλής ποιότητας ζωής χωρίς σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά, και ψυχικά ζητήματα σε βάθος χρόνου. Συνεπώς, μια αρμονική συνύπαρξη του σώματος και του συναισθηματικού, νοητικού και πνευματικού μας κόσμου θα συμβάλει σε υγιή, εύρυθμη κατάσταση για ολόκληρο τον οργανισμό.
Σημασία ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης
Κατανοώντας τη δύναμη της ολιστικής αντίληψης της ζωής, είναι ελλιπής αντιμετώπιση το να αναζητούμε να γιατρέψουμε μόνο σωματικά ζητήματα χωρίς να εξετάσουμε τα υπόλοιπα μέρη του οργανισμού μας. Ο ψυχικός κόσμος, για παράδειγμα, επηρεάζει δυναμικά το σώμα και σε περίπτωση διαταραχής ή κάποιου ψυχικού ζητήματος, δημιουργούνται ψυχοσωματικά προβλήματα. Πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία, τα οποία αλληλοεπηρεάζονται και διαδραστικά καθορίζουν την υγιή ή μη κατάσταση του καθενός από εμάς.
Η δυτική ιατρική συνήθως δρα πολύ αποτελεσματικά στο κομμάτι της σωματικής υγείας, ενώ αφήνει ανοιχτό το πεδίο για συμπληρωματικές θεραπείες που μπορούν να στηρίξουν το νου και τον ψυχισμό του ατόμου. Συνεπώς, ο θεραπευόμενος μπορεί να συνδυάσει θεραπείες, αφού συζητήσει με τους θεραπευτές του ώστε να βρεθούν μέθοδοι που αρμονικά συνυπάρχουν και συνεργάζονται. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι οι θεραπευτές θα είναι ανοιχτοί σε συνύπαρξη. Κατά τη γνώμη μου, μια συνδυαστική ολιστική θεραπευτική προσέγγιση που αποσκοπεί σε διευρυμένη κατανόηση του ζητήματος είναι η βέλτιστη. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να φροντίσουμε ταυτόχρονα τόσο τα σωματικά όσο και τυχόν συναισθηματικά, νοητικά και ψυχικά ζητήματα τα οποία πιθανόν να συμβάλλουν στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η ολιστική ιατρική πρόκειται για ένα σύστημα ιατρικής φροντίδας, που λαμβάνει υπόψη του το άτομο ως ολότητα, εστιάζει στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα, μα κυρίως στην αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Κύριο μέλημα της ολιστικής θεραπευτικής πρακτικής είναι η σωστή ισορροπία όλων των παραγόντων που απαρτίζουν τον οργανισμό, με στόχο την επίτευξη της βέλτιστης υγείας και ευεξίας.
Η υγεία, σύμφωνα με την ολιστική προσέγγιση, προσδιορίζεται ως η απεριόριστη και ανεμπόδιστη ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα. Μπορούμε να εντοπίσουμε τις απαρχές της στην αρχαία Ελλάδα και στον Ιπποκράτη, ο οποίος θεωρούσε ότι οι ασθένειες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απευθείας μέσω χορήγησης φαρμάκων, αλλά αρχικά με αλλαγή του συνολικού τρόπου ζωής. Μάλιστα, η προσέγγισή του περιελάμβανε τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, που εξέταζε όλες τις πλευρές της ζωής του ασθενή, ακόμα και τις ψυχοσυναισθηματικές.
Αντλώντας από την αρχαία παράδοση και εμπλουτίζοντας τη φιλοσοφία της με άλλες παραδόσεις και με σύγχρονα μέσα και εργαλεία, η ολιστική ιατρική περιλαμβάνει την ανάλυση των σωματικών, περιβαλλοντικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών και πνευματικών στοιχείων ενός ατόμου και εισάγει τον ίδιο τον ασθενή στη διαδικασία της θεραπείας του. Σύμφωνα με τους ολιστικούς θεραπευτές, καθώς αυτά τα στοιχεία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, αν ένα από αυτά δεν λειτουργεί σωστά, όλα τα άλλα επηρεάζονται. Γι’ αυτό και αυτή η ανισορροπία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συνολική υγεία ενός ατόμου.
Βασικές αρχές της ολιστικής ιατρικής
1. Οι ολιστικοί θεραπευτές βλέπουν το άτομο ως την ενότητα σώματος, πνεύματος, ψυχισμού και περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ζούνε.
2. Η προσέγγιση στηρίζεται στην αναζήτηση των πραγματικών αιτιών που κρύβονται πίσω από το ή τα συμπτώματα και όχι μόνο την αντιμετώπισή τους.
3. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και συνήθως είναι και οικονομικά πιο αποδοτική. Εξάλλου, βασική φιλοσοφία των ολιστικών θεραπειών είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει έμφυτες αυτό-θεραπευτικές ικανότητες.
4. Ο ασθενής είναι ένα άτομο με μοναδικές ανάγκες και προσωπικότητα και δεν προσδιορίζεται από την πάθηση ή το σύμπτωμα που εμφανίζει. Γι’ αυτό και ο ειδικός πρέπει να εξετάζει λεπτομερώς το ιστορικό του ασθενή του από διάφορες πλευρές.
5. Οι ασθένειες, ο πόνος και ο θάνατος είναι, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της ολιστικής προσέγγισης, ευκαιρίες μάθησης και εξέλιξης τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους θεραπευτές.
6. Η θεραπεία απαιτεί συνεργασία ανάμεσα σε ασθενή και γιατρό και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται διάφορες μορφές θεραπείας συνδυαστικά. Οι ολιστικοί ειδικοί μάλιστα ενθαρρύνουν ένα μεγάλο βαθμό αυτονομίας του ασθενή ως προς τη διαδικασία.
7. Οι ολιστικοί θεραπευτές ενθαρρύνουν τους ασθενείς να απελευθερώσουν τα τοξικά συναισθήματα του άγχους, του φθόνου, του φόβου, του θυμού και του πένθους και να στραφούν στη θεραπευτική δύναμη της αγάπης, του κινήτρου, της ελπίδας και του χιούμορ.
Μορφές θεραπείας
Οι ολιστικοί θεραπευτές χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών και πρακτικών, για να βοηθήσουν με φυσικούς τρόπους τους ασθενείς να ισορροπήσουν σε όλα τα επίπεδα και να επιτεύξουν τη βέλτιστη υγεία και ευεξία σε όλα τα επίπεδα. Πολύ συχνά αυτές οι θεραπείες συνδυάζονται με φαρμακευτική αγωγή της συμβατικής ιατρικής.
Η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή είναι πολύ σημαντική. Η σωστή πιστοποίηση, η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη είναι βασικοί γνώμονες της διαδικασίας επιλογής, αλλά και της πορείας μιας θεραπείας.
Τολμήστε λοιπόν να το ψάξετε και εναλλακτικά 🌺
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου